Tuesday, September 19, 2006
Kueh Puteri Salat @ Serimuka
Bahan-bahan (bahagian bawah)
Pulut 2 cawan
Santan cair 2 cawan
Garam secukupnya
Bahan-bahan (bahagian atas)
Santan pekat (pati santan) 3 cawan
Perisa pandan 2 camca & pewarna hijau (atau bancuh daun pandan hingga jadi paste)
Gula ¾ cawan
Tepung gandum ½ cawan
Tepung jagung ½ cawan
Telur 1 biji
Garam secukupnya
Cara-caranya
Rendam pulut semalaman bersama asam keping & limau kasturi
Tus pulut & kukus sehingga setengah matang
Angkat dari penggukus dan gaul dengan santan yang bergaram
Kukus semula hingga masak
Angkat, dan masukkan dalam loyang (berukuran 9 inci) dan tekan pulut hingga mampat - minyakkan loyang sebelum masuk pulut
Bancuh bahagian atas kueh dan tuangkan dalam loyang
Kukus hingga menjadi
@ 12:00 PM